A A A K K K
людям з порушенням зору
Комунальний заклад Сквирської міської ради «Сквирський центр професійного розвитку педагогічних працівників»
Київська область

Підсумки тижня в освіті: головні події

Дата: 06.12.2021 08:55
Кількість переглядів: 93

  Пропонуємо перелік найбільш значних подій тижня, що відбулися в українській освіті

З 1 грудня вчителям підвищать зарплати. Черговий етап підвищення заробітних плат передбачений Держбюджетом на 2021 рік і складатиме 8,4%. Підвищення стосуватиметься вчителів, асистентів вчителів, директорів шкіл, а також керівників гуртків та педагогів-організаторів.

Умови прийому до вишів зареєстровані у Мін'юсті. Умови прийому є обов’язковими для закладів вищої освіти незалежно від форм власності та сфери управління при проведенні вступної кампанії в 2022 році. Основний етап кампанії планується провести в липні.

Змінився перелік предметів ЗНО для вступу на 12 спеціальностей. Міністерством освіти змінений перелік необхідних сертифікатів ЗНО для вступу на спеціальності галузі знань «Міжнародні відносини» та «Охорона здоров’я».

МОН продовжить співпрацю з The LEGO Foundation. Очікується, що у межах співпраці будуть реалізовані проект «Сприяння освіті» в дошкіллі, проект підтримки НУШ, проект впровадження модулів із діяльнісних методів навчання в освітні програми та проект із підтримки моніторингових досліджень.

Кошти за використання українських надр спрямують дітям. Володимир Зеленський ініціює законопроект про економічний паспорт українця, відповідно до якого плата за використання надр накопичуватиметься на рахунках дітей і вони зможуть витратити на освіту чи купівлю житла.

Більшість українців не знають про нововведення НУШ. За словами міністра освіти, 56% українців не ознайомлені із суттю нововведень Нової української школи. Водночас понад 67% громадян підтримують ідею необхідності реформування національної освіти.

До 2023 року ноутбук буде в кожного вчителя, – Зеленський. Президент України наголошує, що у найближчий перспективі новий ноутбук буде в кожного вчителя держави. Цього року ноутбуками буде забезпечено понад 60 тисяч учителів.

В економічному паспорті українця буде 10 тисяч доларів. Після запровадження «економічного паспорта українця» кожна дитина після народження в Україні отримає накопичувальний рахунок, яким власник зможе скористатися після досягнення повноліття.

Видатки МОН у наступному році збільшені на 14,4 млрд грн. Верховна Рада ухвалила Державний бюджет на 2022 рік, згідно з яким видатки Міністерства освіти і науки наступного року складатимуть 153,7 млрд грн.

Лише 7 інститутів післядипломної освіти готують вчителів для НУШ. Міністр освіти повідомив, попри субвенцію на реформу Нової української школи, більшість інститутів післядипломної педагогічної освіти не здійснюють підготовку вчителів для викладання в НУШ.

Місцеві громади використали лише 47% субвенції на НУШ. За словами Сергія Шкарлета, стан використання освітньої субвенції на забезпечення реформи «Нова українська школа» на місцевому рівні є незадовільним. 

Мінцифри та МОН оновлять предмет «Інформатика». Коментуючи ініціативу, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров наголосив, що предмет повинен відповідати вмінням дітей, а не забирати в них інтерес до технологій через програму, яка застаріла на 20 років.

Уряд затвердив тимчасовий склад НАЗЯВО. Кабінет Міністрів затвердив тимчасовий склад Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти. Тимчасовий склад агентства складатиметься з осіб, які входили до нього до рішення Верховного Суду.

Повний курс щеплення пройшли мільйон освітян. Дві дози щеплення проти COVID-19 отримали мільйон освітян, що складає 86,8% працівників закладів освіти різних типів. Найбільша кількість щеплених освітян серед працівників шкіл.

Медикам в освіті можуть суттєво підвищити зарплату. Кабінет Міністрів пропонує встановити спеціальні надбавки за престижність праці у розмірі до 500% від окладу для лікарів та до 300% для середнього медичного персоналу.

Джерело Освіта.ua
03.12.2021

 

« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано