A A A K K K
людям з порушенням зору
Комунальний заклад Сквирської міської ради «Сквирський центр професійного розвитку педагогічних працівників»
Київська область

Підсумки тижня в освіті: головні події

Дата: 20.12.2021 11:48
Кількість переглядів: 84

Пропонуємо перелік найбільш значних подій тижня, що відбулися в українській освіті

Цього року сертифікацію пройшли 58% вчителів-учасників. 1025 учителів пройшли сертифікацію цьогоріч. Усі сертифіковані вчителі отримають документи, що дають право на присвоєння наступної чи підтвердження категорії, а також на 20% доплату до заробітної плати.

Вакцинальна кампанія серед вчителів добігає кінця. Станом на 13 грудня принаймні однією дозою вакцини проти COVID-19 щеплено понад 97% вчителів. Дві дози вакцини отримали більше 91% працівників шкіл. Також зменшується кількість відсторонених працівників шкіл.

У МОН визначили, як розвивати цифрову компетентність учителів. Відомством затверджена програма підвищення кваліфікації педагогічних працівників з розвитку цифрової компетентності. Документ має на меті підвищення цифрової компетентності вчителів.

Рада прийняла закон про вдосконалення підручників. Законом внесено зміни до закону «Про освіту», якими встановлено чіткі вимоги до якості навчальної літератури, що використовується в школах, а також механізми дотримання цих вимог.

4 600 майбутніх магістрів склали пілотний випускний тест. Відбулося пілотування єдиного державного кваліфікаційного іспиту для магістрів спеціальності «Публічне управління та адміністрування». Апробаційний іспит було проведено у формі комп’ютерного тестування.

Адаптивний карантин продовжений до 31 березня. Кабінет Міністрів продовжив дію адаптивного карантину на території України до 31 березня 2022 року. У Кабінеті Міністрів також нагадали, що з 6 грудня почали діяти нові карантинні норми.

У МОН розпочали боротьбу з нісенітницями у підручниках. За словами міністра освіти Сергія Шкарлета, оновлення порядку конкурсного відбору шкільних підручників є важливим кроком до вдосконалення їхнього змісту та покращення якості.

Pfizer заявила про високу ефективність ліків від COVID-19. Американська фармацевтична компанія Pfizer 14 грудня оголосила, що її антикоронавірусні таблетки ефективні на майже 90% у запобіганні госпіталізації та смерті пацієнтів із високим ризиком.

41 університет України включено до регіонального рейтингу. Глобальним науково-дослідним консультаційним центром QS Quacquarelli Symonds оприлюднено щорічний перелік з 450 найкращих університетів країн Європи та Середньої Азії, що розвиваються.

Мінцифри презентувало дорожню карту реформи IT-освіти. Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров наголошує, що до 2030 року IT-галузь потребуватиме щонаи?менше 500-600 тисяч фахівців. Запланована реформа ІТ-освіти міститиме 15 напрямів.

В Україні з’явилась нова професія «молодіжний працівник». До класифікатора професій внесено нову професію – «фахівець з питань молоді (молодіжний працівник)». Затребуваність нової професії пов’язана із запитом молоді і необхідністю її введення у правове поле.

Україна отримає 58 млн євро на професійну освіту. Європейський інвестиційний банк надасть кошти, на які заклади професійної освіти розбудують інноваційні осередки, що стануть платформою для взаємодії між закладами, бізнесом, владою та громадянами.

МОН просить школи не завищувати потребу у підручниках. У відомстві зазначають, що школи надають недостовірну потребу в підручниках, зокрема, неправомірно її збільшують. Кількість підручників має співпадати з кількістю учнів у класах.

Понад 50% українців працюють не за фахом. Міністр освіти повідомив, що понад половини українців працюють не за фахом, при цьому іноді шукаючи професію своєї мрії все своє життя. Саме тому МОН розпочато проект з системної профорієнтації школярів.

Джерело Освіта.ua
17.12.2021

 

« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано