A A A K K K
людям з порушенням зору
Комунальний заклад Сквирської міської ради «Сквирський центр професійного розвитку педагогічних працівників»
Київська область

Сертифікація педагогічних працівників – 2022: нові виклики та особливості

Дата: 05.05.2022 12:56
Кількість переглядів: 80

Про проведення сертифікації педагогічних працівників у 2022 році, етапи та терміни проходження, кількість учителів Київщини, які матимуть змогу брати участь у цьому процесі, у інтерв’ю з начальником управління Державної служби якості освіти у Київській області Лілією Кревською.

– Ліліє Богданівно, чи відбуватиметься сертифікація педагогічних працівників? Скільки педагогів матимуть змогу взяти участь у цьому процесі?

– Так, цього року планується проведення сертифікації педагогічних працівників. Відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України від 30 березня 2022 року №278 термін реєстрації педагогічних працівників для проходження сертифікації змінено з 04-17 квітня на 01-15 серпня.

Реєстрація проводитиметься у два етапи: основний етап у межах граничної кількості для кожного регіону з 01 по 08 серпня; додатковий етап – у межах загальної граничної кількості (2500 вчителів) з 09 по 15 серпня.

У випадку, якщо 2500 осіб сформують бланки реєстраційних карток-заяв раніше визначеного терміну, реєстрацію буде припинено достроково.

Для проходження сертифікації зможуть зареєструватися 140 вчителів початкових класів Київської області з 4799 (загальна кількість вчителів початкових класів в області). Граничну кількість визначено наказом Міністерства освіти і науки України від 04 січня 2022 року №3 «Про деякі питання проведення сертифікації у 2022 році».

У які етапи проходитиме сертифікація педагогічних працівників?

– Відповідно до Положення про сертифікацію педагогічних працівників сертифікація складається з трьох етапів, що відбуваються послідовно один за одним, а саме: із незалежного тестування учасників сертифікації; самооцінювання власної педагогічної майстерності; вивчення практичного досвіду.

Які особливості матиме незалежне тестування учасників сертифікації?

– Зміст тесту, орієнтовний розподіл завдань і схему нарахування балів сертифікації педагогічних працівників затверджено Українським центром оцінювання якості освіти. Визначено Програму незалежного тестування, яка має свої особливості. Зокрема, тест міститиме 100 завдань з вибором однієї правильної відповіді, на виконання яких буде надано 180 хвилин. Завдання матиме чотири варіанти відповіді, з яких лише один правильний, і оцінюватиметься у 0 або 1 бал. Результати незалежного тестування визначатимуться на підставі набраної учасником сертифікації кількості балів за виконання тестових завдань. Максимальна кількість балів, яку можна отримати, правильно виконавши всі завдання тесту незалежного тестування – 100.

– А як щодо другого і третього етапів сертифікації – самооцінювання і вивчення практичного досвіду? Чи зазнали ці етапи суттєвих змін у порівнянні з минулим роком?

- Другий етап сертифікації – самооцінювання власної педагогічної майстерності – зазнав суттєвих змін. Порівняно з 2021 роком у 2022 році буде зменшено кількість питань в анкеті самооцінювання та спрощено роботу на цьому етапі. Основною метою тут є допомогти учасникові сертифікації оцінити власну професійну діяльність через призму вимог професійного стандарту вчителя. Успішним проходженням другого етапу сертифікації педагогічних працівників буде вчасно заповнена та надіслана на вказані електронні адреси анкета самооцінювання. На цьому етапі сертифікації педагогічних працівників не передбачено експертних, бальних чи вербальних оцінок.

Щодо третього етапу сертифікації – вивчення практичного досвіду роботи педагога, наразі роз’яснень немає.

– Ліліє Богданівно, скільки вчителів Київщини пройшли сертифікацію? Які успіхи цього проєкту маєте?

– Якщо підбити підсумки трьох років проведення сертифікації на Київщині, то нині ми маємо 94 сертифікованих вчителів початкових класів. Найбільша кількість успішно сертифікованих вчителів – 32 – з Броварського району, 23 учасники сертифікації – з Бучанського району, 12 – з Обухівського району, 9 – з Білоцерківського району, 8 – з Фастівського району, по 5 – з Бориспільського та Вишгородського районів. У 2021 році у Київській області успішно пройшли ІІІ етап сертифікації 18 педагогів, зокрема: з Білоцерківського – 4, Бучанського – 5, Броварського – 6, Вишгородського – 2, Обухівського – 1.

Варто зазначити, що з одного закладу проходили сертифікацію кілька педагогів. Це – Броварський навчально-виховний комплекс Броварської міської ради Київської області, Бучанська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №1 Бучанської міської ради Київської області, Опорний заклад освіти «Красилівський академічний ліцей» Ставищенської селищної ради Білоцерківського району Київської області. Серед учасників сертифікації були як досвідчені вчителі, так і педагоги, стаж роботи яких не перевищує 5-7 років.

Успішне проходження сертифікації дає змогу вчителю пройти чергову чи позачергову атестацію, є підставою для присвоєння кваліфікаційної категорії та педагогічного звання. Також вчитель зможе отримати 20% надбавки до заробітної плати.

Але разом з тим хочу нагадати, що сертифікація педагогічних працівників відбувається виключно на добровільних засадах.

Сертифіковані вчителі Київщини – це агенти змін. Маємо надію, що цього року спільнота сертифікованих педагогів збільшиться. Тримаймо стрій, освітяни! Разом до Перемоги!

Бесіду вела Софія КВІТНЕВА


« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано