A A A K K K
людям з порушенням зору
Комунальний заклад Сквирської міської ради «Сквирський центр професійного розвитку педагогічних працівників»
Київська область

У світі вже 84% публікацій із відкритими пристатейними списками

Дата: 26.01.2021 10:12
Кількість переглядів: 117

У січні 2021 року Elsevier відкрив понад 12 млн пристатейних списків літератури й частка публікацій з відкритими посиланнями у світі сягнула 84%. Сьогодні 53,6 мільйона статей із відкритими пристатейними списками літератури доступні всій науковій спільноті в базі даних реєстраційної агенції цифрових ідентифікаторів DOI Crossref.

Тривалий час дані про наукові цитування перебували під захистом непослідовних закритих ліцензій. Завдяки поступу Відкритої науки ситуація стрімко змінюється, ці дані стають відкритими та пришвидшують науковий прогрес.

Наприкінці минулого року великий науковий видавець Elsevier підписав Сан-Франциську декларацію про оцінку наукових досліджень і приєднався до Ініціативи для відкритих цитувань – співпраці між видавництвами, дослідниками та іншими стейкхолдерами задля сприяння необмеженої доступності даних про цитування в науковій літературі.

Ініціативу підтримали такі впливові видавці як BMJ, Cambridge University Press, Royal Society of Chemistry, SAGE, Springer Nature, Taylor & Francis, Wiley та багато інших.

Завдяки цьому база даних Open Ukrainian Citation Index (OUCI) також суттєво збільшилась. Зараз система індексує понад 121 млн публікацій з усього світу.

Отже, будь-який видавець, що присвоює своїм опублікованим матеріалам DOI, може безкоштовно приєднатися до Ініціативи для відкритих цитувань.

Джерело сайт МОН


« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано